Booking.com

Най здравословните храни


Кои са най здравословните храни

Тези храни са най здравословни




1,Спанак

Спанакът е една от най-здравословните храни и една от най-леснодостъпните. Можете да го откриете в почти всеки местен супермаркет, като при това не е скъп. Този листен зеленчук дава енергия, има ниско съдържание на калории, но засища, което го прави и идеален за диета. Той е пълен с витамините А и K – една порция дава повече от половината от дневната доза на витамин А и два пъти над ежедневните нужди от витамин К.

2,Мед

  • Понижаване на холестерола;
  • Нормализиране броя на левкоцитите;
  • Повишаване нивата на хемоглобина.,

Можете да го използвате и за повърхностни рани, охлузвания, изгаряния и порязвания, защото той е натурален антисептик.

Освен кулинарните му приложения, с пчелен мед се приготвят и много козметични продукти за хидратация на кожата, против пърхот и други.





3,Пълнозърнест хляб

Един добър източник на разтворими и неразтворими фибри. Също така съдържат няколко витамини, минерали и фитонутриенти. Доказано е, че понижава холестерола и предпазват от сърдечни заболявания и диабет.







4,Овесени ядки

Неподсладеният овес осигурява набор от хранителни вещества като желязо, магнезий, цинк, селен и витамини от група В. Те също са богати на фибри и по-специално на вид фибри, известен като бета-глюкан, който е необходим за имунната функция – освен това овесът съдържа полифенолни антиоксиданти, които също са полезни за червата.





5,Яйца

Едно голямо яйце съдържа протеин, витамин D, селен, цинк, йод, фолиева киселина и други витамини от група В, витамин А и холин. И не изхвърляйте жълтъка!

Именно там се намира по-голямата част от ползите и проучванията  показват, че здравите хора могат безопасно да ядат до седем цели яйца на седмица.







6,Сьомга

Сьомгата е източник на протеин, селен, витамин B12, витамин D и най-важното, противовъзпалителни омега 3 мастни киселини.

Защо тези омега-3 са толкова важни?

Те играят важна роля при много различни здравословни състояния, главно известни с това, че намаляват риска от сърдечен удар и инсулт.

7,Броколи





Броколите са отличен източник на фолиева киселина, витамин С и витамин А . Яжте тези здравословни храни, за да намалите увреждането на клетките и също така да поддържате зрението си остро.

8,Тиквени семена

Те са чудесен източник на растителни мазнини (полезни за сърцето), фибри и протеини. Здравословните за сърцето мазнини също могат да ви поддържат сити по-дълго, което намалява риска от наддаване на тегло.

9,Орехи

Орехите са страхотни и част от здравословните храни, които са любими на много хора. Те имат повече ALA – растителна омега 3 мастна киселина – отколкото всяка друга ядка. Освен това, в едно проучване, в сравнение с хора, които не са консумирали орехи, редовно приемащите орехи са имали 14% по-нисък риск от смърт (от всякаква причина), 25% по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания.

10,Българско кисело мляко

Българското кисело мляко е част от най-добрите здравословни храни и също така може да се хапва всеки ден. Една чаша обикновено кисело мляко може да помогне, като осигури 270 мг калций и 345 мг калий.

11,Зехтин

Зехтинът е добър източник на витамин Е, полифеноли и мононенаситени мастни киселини, всички от които помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

12,Домати

Доматите са с високо съдържание на витамин С и ликопен, за които е доказано, че намаляват риска от рак на простатата.

13,Бадеми

Бадемите пък са идеалният вариант за лека следобедна закуска. Те са чудесен източник на протеини, освен това противодействат на инфарктите и намаляват нивата на лошия холестерол. В ядките има ценни хранителни вещества като желязо и витамин B2, които са от съществено значение за човешкото здраве. Хапвайте ги обаче задължително сурови. Ако ги изпечете, убивате над 85% от полезните вещества в тях.

14,Джинджифил

Коренът джинджифил е много богат на антиоксиданти. Счита се, че е полезен за стомаха, но реално подобрява работа на целия стомашно чревен тракт. Джинджифилът присъства в почти всички диети за отслабване. През зимните месеци пък се използва като домашно средство против гадене. Направете си отвара от мед, лимони и джинджифил в равни пропорции и хапвайте от нея по една лъжица през цялата зима. Шансът да се разболеете от грип намалява с над 50%.

15,Червено цвекло

Червеното цвекло също е сред най-полезните храни. Ако ще го ядете, нека то не е термично обработено или консервиране. Не отнема много време да си направите салата и напълно си заслужава усилията, защото цвеклото съдържа елемента бор, който ще ви накара да се чувствате по-енергични. Освен това то е страхотна храна за мозъка и ще ви помогне да контролирате нивата на кръвното си налягане. В него се съдържат големи  количества витамини и минерали, освен това 100 грама червено цвекло имат само 43 калории и 0 мазнини.


Публикуване на коментар

0 Коментари